Huilbaby

Het hebben van een huilbaby en het omgaan met een huilbaby is voor veel ouders een geweldige uitdaging. Uitgeput raken door slapeloze nachten, je wanhopig voelen omdat je niet begrijpt waarom je baby zo huilt. Onzeker worden of je het als ouders wel allemaal goed doet.

Als er geen fysieke oorzaak wordt gevonden bij de huisarts of kinderarts en je toch het gevoel hebben dat je baby iets mankeert…

Vanuit de visie van pre- en perinatale psychologie is ontroostbaar huilen een signaal dat er iets aan de hand is. Eveneens dat een baby met zijn lichaamstaal veel kan vertellen waarom hij niet lekker in zijn vel zit.
Een baby in emotionele nood kan dat niet anders uiten dan door te huilen. In de babytherapie bestaat de begeleiding van ouders en hun huilbaby uit het luisteren naar het geboorteverhaal van de ouders én naar het geboorteverhaal van de baby.

Geboortetrauma

Als een bevalling zwaar is geweest voor de moeder kun je je voorstellen dat het ook voor de baby een heftige ervaring is geweest. Ook de vader kan overweldigt zijn door een onvoorzien verloop van de bevalling. Dit heeft al meteen gevolgen voor de eerste hechtingsmomenten. Als ouders vertel je je verhaal, aan elkaar, aan familie en vrienden, wat helpt om je ervaring te verwerken en een plek te geven.

Een baby is nog niet in staat om met woorden te communiceren. Tevens kan hij door zijn nog in ontwikkeling zijnde hersenen, nog niet zelf de stress reguleren die hij tijdens zijn geboorte ervaring opgelopen heeft. Deze stress zit echter nog wel opgeslagen in zijn lijfje. Deze spanning kan zich in allerlei manieren uiten, waaronder ontroostbaar huilen, reflux, vertraagde ontwikkeling, borstvoedingsproblemen, weinig of geen oogcontact maken, afweer tegen aanraking etc.

Hulpaanbod

Wat ik doe is samen met de ouders en de baby het geboorteverhaal opnieuw vertellen. De baby zal ongetwijfeld reageren en we maken samen ruimte voor de baby om zijn ervaring van zijn geboorte te kunnen vertellen. Dit kan voor  heftig zijn omdat de baby daarbij soms ontroostbaar lijkt. De basis is om samen in verbinding te blijven. Ik kijk ook naar: wat heb je als ouder nodig om het verdriet van je baby te kunnen aanhoren (te kunnen dragen). Als de baby zich gezien en gehoord voelt kan hij zijn spanning ontladen. Er komt dan emotioneel en fysiek beter in zijn vel te zitten waardoor er meer ruimte komt voor een gezonde ontwikkeling. Een blijere baby!