Haptonomie

Hoe we ons voelen heeft grote invloed op wat we voelen en op hoe we contact maken met anderen. Gevoelservaringen worden door het lichaam opgeslagen, heel vaak zonder dat wij ons daar bewust van zijn.

De haptonomie wordt ook wel “de wetenschap van het voelen” genoemd. Haptonomie draagt manieren aan om je bewust te worden van wat je nu voelt en wat je eerder gevoeld hebt en hoe dat elkaar beïnvloedt.

Voelen is van belang voor je persoonlijke ontwikkeling en groei. Als je kunt voelen wanneer iets goed of niet goed voor je is, kun je bewuste keuzes maken.

Ook het kunnen ervaren wat je beweegt om vooruit te gaan of wat je juist doet stil staan, helpt om bij keuzes trouw aan jezelf te blijven. Als je dan eens een compromis sluit, is het een zelfbewuste keuze en accepteer je de consequenties.

Het doel is om (weer) een balans te vinden tussen denken en voelen en daar naar te handelen. In relatie met jezelf, de ander en je omgeving.

Affectief aanraken

Affectief aanraken is tijdens haptonomische begeleiding vanzelfsprekend. Dit is een respectvolle en liefdevolle manier van aanraken. Een affectieve aanraking nodigt uit om naar ons lichaam te luisteren. Als we luisteren naar ons lichaam, worden we ons bewust dat we ons gevoelsmatig kunnen openen of sluiten. Dit openen en sluiten gebeurt altijd in relatie met de ander en/of je omgeving