Mijn verhaal

Ik ben Marleen Dols, geboren in 1959, thuis, onder begeleiding van de huisarts. Samen met mijn man heb ik drie kinderen en was ik vier keer zwanger.

Naast mijn werk als ergotherapeute heb ik in 1992 de basisopleiding haptonomie gevolgd. Toen ons jongste kind twee jaar  was heb ik de opleiding haptonomische zwangerschapsbegeleiding gevolgd. (2005). Het aanstaande ouders leren luisteren naar wat er innerlijk te voelen is, wat hen beweegt op weg naar ouderschap en de bevalling, is voor mij altijd een bijzondere ervaring. Afstemmen, aanraken ter ondersteuning om te verstillen om contact onderling en met de baby te doen groeien.

 

Een baby huilt, en dan?

Na de bevalling is er een sessie met ouders en de baby. Soms gebeurde het dat een baby bijna ontroostbaar huilde.

Vanuit mijn haptonomische benadering ervaart een baby ruimte om iets te vertellen. Het was echter frustrerend om de baby niet te kunnen begrijpen, niet te kunnen meevoelen in de oorzaak van het huilen.

Een studiedag ‘Baby’s in Nood’ was voor mij de eyeopener. Daar werd verteld over het verschil tussen ‘behoefte huilen’ en ‘trauma huilen’. Baby’s konden door ervaringen in de baarmoeder of tijdens de geboorte al zo overweldigd zijn, dat je van een trauma kon spreken. Het heftige huilen kon een uiting zijn van ontlading van die heftige gevoelens, die opgeslagen zijn in hun lijfje. Dit werd het startpunt van mijn verdere scholing in welke invloed zwangerschap en geboorte kunnen hebben op een baby.

Pre- en perinatale scholing

Ik heb (2009-2001)  het theoretisch kader babytherapie gevolgd bij R.Verdult en G.Stroecken.

Van 2011 tot 2015  intensieve zelf-ervaring workshops gaan volgen bij het IPPE. Inmiddels ben ik bij het IPPE assistent opleider. Ik begeleid nu ook volwassenen in hun ontdekkingsreis in bewustwording en verwerking van hun geboorte- ervaringen.

In 2014 heb ik het symposium ‘Birth shape life’ van het ISPPM geïnitieerd en mee georganiseerd in Maastricht, vanwege het belang van kennis deling over de impact van geboorte ervaringen.

De praktijkgerichte opleiding Integratieve Baby Therapie van Matthew Appleton (2016-2017) heeft me nog meer doen beseffen (óók in het belang van de hechting) dat de baby zijn verhaal moet kunnen vertellen. Tevens werd me duidelijk dat ik genoeg bagage heb om op een integere wijze en een veilige setting kan bieden om met de kwetsbare baby en zijn ouders te werken.