Zwangerschapshaptonomie

 Jullie zijn samen in verwachting van jullie kindje.

In de begeleiding staan we samen stil bij de zwangerschap en gaan we met elkaar bewust ruimte maken voor het nieuwe leven. Hoe maak je contact met je kindje om je te verbinden, te hechten? Hoe kan de partner steun bieden tijdens de zwangerschap en de geboorte?

Iets wat je raakt, komt bij je binnen. Aanraken, letterlijk maar ook figuurlijk is in de haptonomie het middel in de begeleiding. Jullie gaan zelf ervaren en je er bewust worden van worden wat affectief aanraken met je doet. Daardoor wordt je je er ook bewuster van wat het met jullie kindje doet.

Via het aanraken van je buik kun je contact maken met je kindje. Je kindje zal zich welkom en geborgen voelen wanneer je het met bewuste aandacht en liefde aanraakt. Het voelt zich daardoor bevestigd in zijn bestaan. Dit biedt veiligheid en is een noodzakelijk fundament voor een gezonde ontwikkeling.

De begeleiding kan de verbinding met jullie kindje verdiepen. Je leert om te luisteren en af te stemmen op wat jullie kindje nodig heeft. Maar ook wat je zelf misschien nodig hebt om er te kunnen zijn voor jullie kindje.

Dit proces versterkt de onderlinge hechting en heeft een positieve invloed op de beleving van de zwangerschap en de geboorte. Dat geldt voor zowel jullie als ouders als voor jullie kindje.

Aandachtspunten tijdens de zwangerschap:

– Vertrouwen op je eigen gevoel

– Affectief aanraken en afstemmen op je kindje

– Als vader (partner) ondersteunen tijdens zwangerschap en geboorte

– Dragen van je kindje tijdens de zwangerschap

– Voorbereiding op de geboorte

Aandachtspunten na de geboorte:

– Hoe gaat het met jullie?

– Hoe hebben jullie de geboorte ervaren?

– Hoe heeft jullie kindje zijn geboorte ervaren?

– Wat doe je als jullie kindje veel huilt

– Hoe ervaren jullie de nieuwe gezinssituatie?

Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is aandacht voor het geboorteverhaal van de aanstaande ouders belangrijk.

De manier waarop je zelf bent geboren kan invloed hebben op hoe je naar de aanstaande bevalling kijkt.

Bewust worden van de mogelijke impact van jouw eigen geboorte-ervaring geeft al meer ruimte voor het nieuwe mensje in de schoot van de moeder. Het is zinvol om deze en/of andere ervaringen die mogelijk nog steeds een negatief effect op je leven hebben alsnog te verwerken. Je zult als ouders meer onbevangen en met vertrouwen kunnen kijken naar de zwangerschap en de bevalling. Tevens draagt het bij aan meer sensitief kunnen reageren op en omgaan met jullie kindje.